Якщо ви прийняли рішення відкрити свій ресторан, знайшли приміщення і придумали концепцію свого майбутнього закладу, то наступним завданням у здійсненні вашої бізнес ідеї є розробка технологічного проекту.
Будівництво будь-якого закладу громадського харчування - ресторану, бару, кафе, їдальні - починається з розробки технологічного проекту, він є фундаментом будівництва бізнесу в сфері HоReCa. Технологічний проект допомагає визначити розташування і особливості технологічних зон і приміщень - кухні, складу, барної стійки, посадкового залу. Від правильності розробки техпроекту залежить успіх майбутнього закладу в тому числі.
Що важливіше - інтер'єр залу або технологічні приміщення?
Основа будь-якого ресторанного бізнесу - це їжа і напої, які готуються на кухні або в барі. Технологічний проект дозволяє передбачити безліч різних нюансів і дрібниць, які допоможуть удосконалити функціонування майбутнього підприємства на етапі його планування. Проект допомагає максимально передбачити і спростити роботу персоналу і функціонування ресторану.
Багато рестораторів, що відкривають заклад, помилково вважають дизайн - проект основою в проекті ресторану, а решта - чимось другорядним. Так, внутрішній інтер'єр дуже важливий і впливає на багато, але найважливішою частиною механізму ресторанного бізнесу є кухня і бар, допоміжні приміщення, обладнання та інші технічні складові.
Дуже важливо правильно спланувати технологічні приміщення з точки зору зручності в роботі, підібрати правильне обладнання відповідно до продуктивності закладу, та ергономічно розташувати його в цехах і приміщеннях. Ці та інші завдання під силу тільки професійним технологам, які знають і розуміють структуру ресторанного бізнесу зсередини.
Технологічний проект включає:
- Загально будівельний план;
- План монтажу - демонтажу стін;
- План і експлікацію приміщень;
- План розташування технологічного обладнання;
- Специфікацію обладнання із зазначенням розмірів і потужності;
- План підключення технологічного обладнання до електромережі;
- План підключення обладнання до водопостачання і каналізації;
- План і точки підключення обладнання до системи вентиляції;
І тільки після завершення технологічного проекту, можна приступати до дизайн-проекту, бюджетування і будівництва Вашого ресторану.
Як бачимо, все починається з технології!